GOTU KOLA OMLAZUJE, HOJÍ RÁNY A ZVYŠUJE INTELIGENCI....


GOTU KOLA - PUPEČNÍK ASIJSKÝ
Hydrocotyle asiatica



Pupečník pochází z Asie. Je rozšířen zejména v Číně, Indii, na Srí Lance, v Malajsii a na Jávě. Většinou roste na slunných vlhkých místech jako půdokryvná plazivka a má drobné zelené až červené květy.

Patří mezi nejvýznamnější ájurvédské omlazující byliny. V ájurvédě se nazývá Bráhmí = Kosmické vědomí a moudrost. Šálek čaje z Gotu koly s medem  se užívá před meditací, je považována za kultovní rostlinu mistrů jógy a jiných orientálních umění. 

Již staří čínští a vietnamští šamani používali tuto rostlinu jako zázračný elixír mládí. Domorodci na Srí Lance věří, že pravým důvodem dlouhověkosti místních slonů je právě spásání Gotu koly a že se  bengálští tygři válejí v jejích porostech, aby vyléčili své rány a urychlili léčení. 

Významně posiluje nervy a mozek, zvyšuje inteligenci, zlepšuje paměť, pomáhá proti stárnutí a senilitě. Čistí krev a pomáhá při léčbě chronických kožních chorob (ekzém, lupénka, lepra a syfilis.

Pro uklidnění nervů se užívá mléčný odvar z této byliny. Na chronické kožní choroby se může použít prášek zevně. Při horečce je vhodná kombinace s bazalkou a černým pepřem. Jako léčebný prostředek omlazující ducha se pak používá Brahmí ghí, tedy přepuštěné máslo s Pupečníkem. 

CONVERSATION

Featured Post

Instagram