KOSTIVAL LÉKAŘSKÝ


KOSTIVAL LÉKAŘSKÝ

Symphytum officinale



Jinak také Černý kořen, Kobylí mléko nebo Volský jazyk. Je to trvalka až 1 metr vysoká. Kvete od května do července. Sbírá se hlavně kořen, někdy i list. Kořen je nejlepší sbírat koncem léta až na podzim, kdy už je pěkně velký.  Roste po celé Evropě na vlhkých místech kolem potoků, řek, v křovích a houštinách.




Používá se jako léčivá rostlina už od 12. století. Již staří Řekové věřili, že jeho šťáva pomáhá potrhanému masu srůst a Římané vařili lepivou pastu z kořene, kterou lepili kusy masa k sobě. Pasta z kostivalu ztvrdne jako sádra, proto se používala na léčbu zlomenin. V 16. století patřila mezi jednu z nejdůležitějších a nejpoužívanějších léčivých rostlin na rány, zlomeniny, pohmožděniny, záněty a vředy. Pro její rychlý růst byla používána  jako krmivo pro dobytek. 



V současnosti se však již vnitřní forma užívání nedoporučuje, protože bylo v jejím složení zaznamenáno několik toxinů, alkaloidy a karcinogeny. Mimo to obsahuje i další látky jako allantoin a organický vápník. 



V léčitelství se používá hlavně ke zmírnění bolestí, otoků, podporuje hojení zlomenin, ran a tkání. Pomáhá při dně, zánětech svalů, šlach, kloubů a žil, chronických bolestech kostí a kloubů, křečových žilách a bércových vředech. 




Nejčastější formou léčení jsou obklady z čerstvě  nastrouhaného kořene, odvary, masti nebo tinktury. 

CONVERSATION

Featured Post

Instagram