SPIRULINA...JEDEN GRAM OBSAHUJE VÍC MINERÁLŮ NEŽ KILO ZELENINY

SPIRULINA

Arthospira


Spirulina není řasa, ale vláknitá sinice. Žije v tropických jezerech Afriky, Asie a Jižní Ameriky. Většina dnešní produkce pochází z Japonska.

 Byla vytvořena přírodou před 3,5 miliardami let a její složení je stále stejné. Byla to první fotosyntetická forma života na Zemi. Jako zdroj potravy ji používali již staří Aztékové a Indiáni ve Střední Americe. Aztékové ji získávali z jezera Texcoco a říkali jí Tecuitlatl (Výkaly z kamene). 


Dnes se používá jako bílkovinový doplněk stravy pro kosmonauty a sportovce. Pro její vynikající biologické složení byla dlouho zkoumána jako možná varianta zdroje potravy pro hladovějící části světa. Z těchto záměrů, ale sešlo, protože pěstování spiruliny je velmi nákladné a je velmi náročná na světlo. 

Spirulina je silný antioxidant. Neutralizuje a pomáhá předcházet vzniku volných radikálů. Podporuje přirozenou obranyschopnost organismu. Používá se jako účinný prostředek na hubnutí. Snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Je doporučována při chudokrevnosti. 

Obsahuje řadu důležitých vitamínů a minerálních látek B1, B2, B3, B6, B9, C, D, E, draslík, vápník, hořčík, sodík, měď, zinek, fosfor, mangan, chrom, jód, selen, železo a chlorofyl. Obsahuje 60% bílkovin a spektrum  všech 8 základních aminokyselin. Jeden gram řasy obsahuje tolik minerálů jako jeden kilogram čerstvé zeleniny. Je vhodná pro těhotné a kojící ženy, děti, celiaky, vegany a vegetariány.






CONVERSATION

Featured Post

Instagram