ZELENÝ ČAJ
Camelia sinensis
Čaj pochází z Číny, kde byl objeven počátkem 3. století př.n.l.. Legendu o čaji si můžete přečíst zde: https://bylinkovaholka.blogspot.com/2017/08/vite-odkud-pochazi-caj.html
Čajové lístky se zpracovávají max. 2 hodiny po otrhání. Způsob zpracování se liší podle místa a druhu. V Číně se opraží na pánvi,v Japonsku se pak propařuje nebo peče, aby se zabránilo oxidaci. Následně se lístky tvarují a několikrát po sobě suší. Nejkvalitnější čaje pocházejí z Číny, Tchaj-wanu a Japonska.
Zelený čaj má jemnou, slabě svíravou chuť a povzbuzující účinky. Je 7x silnějším antioxidantem než černý čaj, zdrojem vitamínů (C, E, ...) a minerálů (fluor, hořčík, draslík, železo,...). Působí na centrální nervovou soustavu, zlepšuje koncentraci a bdělost. Upravuje tlak, cholesterol, posiluje srdce a cévy. Napomáhá hubnutí, zlepšuje metabolismus tuků, trávení a látkovou výměnu. Jeho pití je prevencí zubního kazu a onemocnění dásní.
Je vědecky dokázáno, že zabraňuje množení rakovinných buněk a působí jako prevence rakoviny jícnu, žaludku, prsu, slinivky, střev, prostaty a kůže. Zpomaluje růst a množení virů a bakterií včetně streptokoka. Pití zeleného čaje v kombinaci s kukuřičným škrobem snižuje hladinu cukru v krvi a to již při dávce jeden a půl šálku. Proto je dobré pít jej k jídlu s vysokým obsahem škrobů (chléb, bagety,..).
Čaj by se neměl louhovat déle než 3-6 minut. Přidání cukru snižuje jeho léčivé účinky. Kvůli obsahu kofeinu by děti, těhotné a kojící ženy měly pít až druhý záliv. https://bylinkovaholka.blogspot.com/2016/12/zeleny-caj-mlety.html
CONVERSATION